İçeriğe geç

Süpürge Kökü Nedir

Süpürge kelimesinin kökü nedir?

Süpürge – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe sipürgü, “süpürme aleti” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Türkçe eki +gU ile Eski Türkçe sipür- fiilinden türemiştir.

Süpürge kelimesi türemiş mi?

Diğer ev aletlerine veya ev eşyalarına da bakılabilir: Çakmak kelimesi çakmak- fiilinden gelir; Süpürge kelimesi süpürme fiilinden gelir; Anahtar kelimesi aç fiilinden gelir; Tutulan, saklanan kelimeleri tut- fiilinden gelir; Ocak kelimesi pişirmek- fiilinden gelir; Düğme kelimesi duğ- (bk. düğüm) fiilinden gelir; Tarak kelimesi tara-…

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Sözcüğün kökü ne demek?

Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri temsil eden kelimelerdir.

Süpürge yapım eki almış mıdır?

-ge/-ga: süpürge, bölge, bilge… -gıç/-giç: dalgıç, acemi, bilgiç, tarak…

Türemiş kökü nedir?

Türemiş sözcük veya türemiş kelime, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere türetme ekleri eklenerek türetilen bir sözcüktür. Basit biçimde türemiş sözcüklere kök sözcükler de denir.

Atkı kökü nedir?

Eşarp – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe at- fiilinden, Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.

Süpürmek türemiş mi?

Eski Türkçedeki sipir – “süpürmek” fiilinden türemiştir.

Türemiş olup olmadığını nasıl anlarız?

Yapım eki almayan fiillere basit fiiller, bir veya daha fazla yapım eki alan fiillere ise türemiş fiiller denir. Bileşik fiiller iki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşur. kalemler, süt, gözlerim, kağıt, halı, yürümek, gördüm, oynamak…

Kök nasıl ayrılır?

Türkçede kökler dört kategoriye ayrılır: isim, fiil, sesteş ve ortak kök. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Türev ekleri kelimenin sonuna eklenerek kelimenin anlamını tamamen değiştirir.

Türkçenin kökü nedir?

Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir.

Evlilik kökü nedir?

marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.

Kök nedir örnek?

Bunlar bir varlığa, niteliğe veya duyguya karşılık gelen köklerdir. Örnek: “house”, “desk”, “eye”, “book”, “wood”, “black”, “dry”, “many”, “little”, “best”, “best…” (-mek/-mak) kelimelerini ekleyebilirken, isim köklerine infinitive sonekleri ekleyemeyiz. Örnek: teach, write, set, know, delete… İnfinitive sonekleri ekleyebiliriz.

Kasabanın kökü nedir?

Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen Arapça ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, faˁala(t) ölçüsünde Arapça ḳaṣaba قصب “kesmek” fiilinin ism-i merre’sidir.

Yağmur kökü nedir?

Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.

Atkı kökü nedir?

Eşarp – Nişanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe at- fiilinden, Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.

Süpürgenin anlamı nedir?

Süpürge, çoğunlukla funda çalılarından yapılan, istenmeyen maddeleri sürükleyerek yüzeylerden çıkarmak için kullanılan bir temizlik aracıdır. Günümüzde bu isim, süpürme için kullanılan diğer elektrikli veya elektriksiz cihazlar için de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Toplantı kökü nedir?

“Toplantı” kelimesinin “toplanmak” fiil kökünden türediği açıktır.

Kuaför kelimesinin kökü nedir?

Kuaför – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca coiffeur kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “erkek ve kadın kuaförü” anlamına gelir. Bu kelime Fransızca coiffe “saç kesimi” kelimesinden türemiştir ve +(t)or eki vardır. Bu kelime geç Latince cofea “miğfer, başlık” kelimesinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ücreti Elden Alan Escort