Atkaracalar adı nereden gelmiştir?
Atkaracalar isminin nereden geldiğine dair en kuvvetli rivayet ise şudur: Bugünkü Atkaracalar bölgesinde çok büyük bir ormanlık alan bulunduğu ve bu ormanlarda çok sayıda geyik bulunmasından dolayı Karaca Köyü denildiği söylenmektedir.
Atkaracalar anlamı nedir?
Yüzölçümü 486 kilometrekare, rakımı ise 1270 m.’dir. Atkaracalar isminin nereden geldiğine dair en kuvvetli rivayet ise şudur: Şimdiki Atkaracalar bölgesinde çok büyük bir ormanlık alan bulunduğu ve bu ormanlarda çok sayıda geyik bulunmasından dolayı Karaca Köyü denildiği söylenmektedir.
Çankırı Çerkeş hangi boydan gelir?
Beylikler Döneminde Çerkezler Günümüzde ilçedeki bazı köyler bu boyların isimlerini taşımaktadır. Bunlar; Kınık, Bedil, Bayındır, Eymür, Avşar ve Dodurga köyleridir.
Atkaracalar Yedi Kardeşler Türbesi nerede?
Türbe, ilçeye 3 km uzaklıkta, Atkaracalar ilçesinin güneyinde Dumanlı Dağları’nın eteğinde bulunmaktadır.
Çankırı Atkaracalar hangi boy?
Bir rivayete göre burada yaşayan halk, Türklerin Karaca boyundan geldikleri için bu yerleşim yerine Karaca Köyü adını vermişler.
Çankırı’nın kökeni nereden gelir?
Gangra ismi Klasik ve Luvi dönemlerine dayanan Anadolu yerel ismidir. Ancak eski bir Luvi ismi olan “Gangra” halk etimolojisine uygun olarak (halkın anlayamayacağı bir anlamı kendi dillerinde isimlendirmeye çalışmak) “çan” ve “kırık” kelimelerini kullanarak Çankırı’ya dönüştürülmüştür.
Atkaracalar hangi bölgededir?
Çankırı’ya 105 kilometre uzaklıkta olup, şehir merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde Melan Çayı, Kocadağ ve Çerkeş ilçeleri bulunmaktadır. Güneyinde Dumanlı Dağı ve Orta ilçesi bulunmaktadır. Batısında Çerkeş ilçeleri, doğusunda ise Kurşunlu ilçeleri bulunmaktadır. Toplam yüzölçümü 363 m2’dir.
Kurşunlu nerenin ilçesidir?
Kurşunlu, Çankırı ilinin bir ilçesidir. Kuzeyde Bayramören ve Kastamonu illerini, doğuda Ilgaz ve Korgun, güneyde Şabanözü ve Orta, batıda ise Orta, Atkaracalar ve Bayramören ilçelerini kapsar.
Çerkeş nereye bağlıdır?
Çankırı’nın en eski ilçelerinden biri olan Çerkeş, merkeze 120 kilometre uzaklıkta olup, kuzeyinde Ovacık, kuzeydoğusunda Bayramören, doğusunda Atkaracalar, güneydoğusunda Orta ilçesi, güneyinde Ankara’nın Kızılcahamam ilçesi, ilin Gerede ilçelerinde ise Eskipazar ve Bolu ilçeleri bulunmaktadır…
Çankırı hangi Türk boyundandır?
“Tekin” unvanından yola çıkılarak Karatekin’in, Memlük kökenli Kıpçak boyunun bir askeri olduğu ve Karahanlılar veya Oğuzlar’ın Kayı boyuna mensup olduğu ileri sürülmüştür.
Çankırı hangi beylik?
1416 yılında Çelebi Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na fiilen katılan Çankırı, önceleri Kütahya’ya bağlı bir sancak beyliğiydi ve Çerkeş ve İskilip ilçelerinden oluşuyordu. Daha sonra İskilip, Çankırı tarafından alınarak Çorum’a bağlandı ve Çankırı Vilayeti’nde sadece Çerkeş ilçesi kaldı.
Çankırı Türkmen mi?
Dolayısıyla bugün Çankırı nüfusunun etnik yapısına baktığımızda sadece Türkmen unsurlardan oluştuğunu görüyoruz. Türkmenlerin dışında iki Kıpçak grubu daha var, Türkler.
Çankırı’da türbe var mı?
Hacı Murad-ı Veli’nin türbesi ve camisi moloz taştan yapılmış olup, sade ahşap çatılıdır. Cami ve türbe aynı binadadır. İnşa kitabesi bulunmadığından, inşa tarihleri bilinmemektedir. Hacı Murad-ı Veli’nin ölüm tarihi 1207 olduğundan, türbe bu tarihten sonra yapılmış ve cami daha sonra eklenmiş olmalıdır.
7 Kardeşler Türbesi nerededir?
Yedi Kardeş Türbesi; Ömercikler semtinde Tekke Sokak üzerinde bulunmaktadır.
Şeyh Hamza Sultan kimdir?
16. yüzyılın ikinci yarısı ile 17. yüzyılın ilk yarısı arasında yaşamış olan Hamza Baba, Aksaray’ın büyük şeyhlerinden biridir. Sultan I. Ahmed ile görüştüğü bilinen Hamza Baba, aynı zamanda Kuyucu Murad Paşa’nın da şeyhiydi.
Çankırı Kurşunlu hangi Türk boyu?
Günümüzdeki Kurşunlu Kalesi, “Andinata Kalesi” olarak da bilinir, Bizans döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Şehrin ilk temelleri kalede atılmıştır. Bizanslılardan sonra Anadolu’ya gelen “Comartlar” ve “Yazır” aşiretleri buranın gelişmesinden sorumlu olmuşlardır.
Şabanözü ismi nereden gelmiştir?
Bu yerleşim merkezinden geçen Sanı Deresi’nin iki yanı söğütler ve yeşil bitkilerle kaplı olduğu, yataklarına “ÖZ” denildiği için Şaban ve Öz kelimelerinin birleştirilmesiyle “ŞABANÖZÜ” adını aldığı bilinmektedir.
Çankırı Ilgaz hangi Türk boyundan?
Son araştırmalara göre Türk soy ağacının Anadolu’daki Oğuz boylarının son durumunu temsil ettiği ve bugünkü yerleşim yerlerinden biri olan Kayı – Çankırı – Ilgaz – Belören olduğu tespit edilmiştir. Belören’de Türk Kayı boyuna bağlı Oğuz boyu – Bozoklar – Gökhan boyu – Alpagut ve Eylemler boyları bulunmuştur.
Çankırı Kurşunlu ismi nereden gelir?
İlçe, Melan kasabasına bağlı bir bucak olduğu dönemden itibaren bugünkü adını almıştır. XVII. yüzyılda Aharcık, Ebceler, Comartlar, Ömer, Ören ve Sülüklü köyleri birleştirilerek Kurşunlu adını almıştır. 1882’de Çerkeş’e bağlanan Kurşunlu, 1912’de Ilgaz’ın da yönetimine girmiştir (Ayhan, 1984:110).