İçeriğe geç

Atatürk Kıpçak Mı

Atatürk Kıpçak türkü mü?

Mustafa Kemal Atatürk’ün baba soyunun, Konya Karaman’dan Rumeli’ye göç eden Kızıl Oğuzlar adlı Yörük Türkmen grubuna mensup olduğunu belirten Ali Güler, şöyle devam etti: “Dedesi Kızıl Hafız Ahmet Efendi’nin ailesi, bugün Makedonya sınırları içerisinde bulunan Kocacık köyünde ikamet ediyordu. Kendisi de orada ikamet eden Türkmenlerdendir.

Kıpçak Türkleri kimlerdir?

Kıpçaklar, “Kıpçak bozkırında yaşayan ve Türk ve Türk olmayan unsurlardan oluşan halk, boy ve kabile” olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda araştırmamızın konusu Kıpçaklar ve ana Kıpçaklardır. Kıpçaklar hakkında ilk bilgiler M.Ö.’ye dayanmaktadır. 201’den itibaren Çin kaynaklarında bulunabilir.

Atatürk’ün soyu devam ediyor mu?

Atatürk’ün baba soyu büyük amcası Kızıl Hafız Mehmet Emin Efendi tarafından devam ettirilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Oğlu Salih Efendi ve ikinci eşi Müberra Hanım tarafından devam ettirilen aile, torunlarıyla birlikte yedinci kuşağa ulaşmıştır. Belgelerden Atatürk’ün Müberra Hanım’a “teyze” dediğini biliyoruz.

Atatürk hangi Türk boyundandır?

Atatürk ve Ailesi Mustafa Kemal’in soyu, hem baba tarafından hem de anne tarafından, Anadolu’nun fethedilmesi ve buraların Türkleştirilmesiyle birlikte Anadolu’dan göç edip Rumeli’ye yerleşen Yörük (Yürük) veya Türkmen halkından gelmektedir.

Kıpçak Türkleri sarışın mı?

Kıpçaklar, diğer bazı Türk boyları gibi, “sarı saçlı” ve açık gözlüdür. Ayrıca, bazı görüşler, etnik adın Rusça versiyonu olan Polovets isminin Slav dillerinde her zaman sarıyı değil, bazen maviyi (göz) gösterdiğini iddia etmektedir.

Atatürk soyu nereden gelir?

Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından büyükbabası Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda doğmuştur. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacık Yörüklerine mensupturlar. Annesi Zübeyde Hanım, Selanik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.

Kıpçak Türkleri güçlü mü?

İslam yazarları ve Rus tarihçileri bu Kıpçak Kumanlarını, Büyük Bozkır (Deşt-i Kıpçak = Kıpçak Bozkırı) adını verdikleri çok kalabalık ve güçlü bir kavim olarak tanıyorlardı.

Kıpçakların atası kimdir?

Kıpçakların merkezi Batı Sibirya’ydı. İrtiş Nehri yakınlarında ve İşim ve Tobol Nehirleri çevresinde yaşıyorlardı. Gumilev ve Grjimaylo’ya göre, Hun döneminde Kıpçakların uzak ataları olan Tinglingler, Hunlara tabi olan kabileler arasındaydı. Göktürk döneminde Tinglingler Töles/T’ie-le adını aldılar.

Kıpçaklar oğuz mu?

Güneybatı Anadolu Bölgesi’ndeki ikinci Kıpçak topluluğu ise Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Alaeddin Keykubat’ın 1230 yılında Celaleddin Harzemşah’ı yenmesinden sonra yayılan ve Batı Anadolu’da Horzumlu adı altında bir Kıpçak topluluğu olarak yaşamlarını sürdüren göçebe bir Oğuz topluluğudur.

Atatürk Hz Muhammed’in soyundan mı?

Atatürk, hem anne hem de baba tarafından Hasan ve Hz. adlarıyla dünyaya gelmiştir. Hüseyin soyundan gelmektedir. Rivayetlere göre Sarı Saltuk, Peygamber ve Hacı Bektaş soyundan gelen bir Türkmen askeri olarak bilinmektedir.

Atatürk aslen Malatyalı mı?

İnanması zor bulduğum şeyler söyledi ve bana Osmanlı Türkçesi’nde bazı belgeler gösterdi. Tapu senetleri, nüfus kayıtları, mahkeme kayıtları ve dil kayıtları olduğunu söyledi. Ve anlatmaya başladı: “Mustafa Kemal, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde doğdu. Ailesi Çakıroğulları olarak bilinir.

Ali Rıza Efendi Alevi mi?

Yörük Türkmenleri de Alevi-Bektaşidir. Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi’nin soyu Kızılkocalılar’dır. Kızılkocalılar’da; Anadolu Alevi-Bektaşilerinin Balkanlardaki bir koludur. Kızılkocalılar da Türkmendir.

Atatürk aslen Yunan mı?

Bu Türklere Miri, Yörülen Türkmen denirdi. Büyük önder Atatürk gerçek bir Türk’tü ve Konya ve aydın bölgelerinden çok asil bir ailenin çocuğuydu. Annesi Zübeyde Hanımefendi çok asil bir ailenin çocuğuydu ve babası Selanik’e giden bir aydındı.

Atatürk Avşar türkü mü?

F.K. Cumhuriyetimizin kurucusu, savaş meydanlarının kahramanı ve büyük devlet adamı Atatürk’ün ailesi aslen Karamanlıdır. Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı’nın Karaman Beyliği’ni ortadan kaldırıp halkını sürgün ettiği yıllarda Karaman’ın Taşkale köyünden Rumeli’ye göç eden Yörük aşiretlerine mensupturlar.

Atatürk hangi dine mensuptu?

Farklı kaynaklar Atatürk’ün dini inançları hakkında farklı sonuçlar çıkarmıştır. Bazı kaynaklar onun Müslüman olduğunu iddia ederken, diğerleri onun deist, ateist veya agnostik olduğunu iddia etmektedir.

Atatürk Türkmen miydi?

Mustafa Kemal’in babası Yörük Türkmen’di. Mustafa Kemal’in baba tarafı Aydın/Söke’den gelip Manastır ilçesine yerleşen “Kocacık Yörükleri”nden gelmektedir. Ali Rıza Efendi, Manastır’ın Debre-i Bala Sancağı Kocacık’ta doğdu (1839). Aile daha sonra Selanik’e göç etti.

Kumanlar oğuz mu?

Güneybatı Anadolu Bölgesi’ndeki ikinci Kıpçak topluluğu ise Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı Alaeddin Keykubat’ın 1230 yılında Celaleddin Harzemşah’ı yenmesinden sonra yayılan ve Batı Anadolu’da Horzumlu adı altında bir Kıpçak topluluğu olarak yaşamlarını sürdüren göçebe bir Oğuz topluluğudur.

Atatürk yetim mi?

‘Onlar ikiyüzlülük bilmezler ve tüm istek ve duygularını hissettikleri gibi ifade ederler’ dedi. Atatürk, 1893’te henüz 12 yaşındayken babasını kaybetti; hayatının bundan sonraki bölümünü ‘yetim’ olarak geçirdi.

Atatürk karamanlı mı?

Mustafa Kemal Atatürk’ün baba soyu Karaman’dan göç ederek Makedonya’ya geldi. Aile, Manastır ilinin Debre-i Bala Sancağı’ndaki Kocacık belediyesine yerleşti ve 1830’larda Selanik’e göç etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir